Overslaan en ga direct naar de inhoud

Voedingstips

Gezond eten is wat u uw kind waarschijnlijk probeert mee te geven tijdens de opvoeding. Dat is niet alleen belangrijk voor de fysieke- en mentale gezondheid, maar zeker ook voor het gebit en de mond. En dat geldt net zo goed voor u. Vooral producten met veel suikers, vruchtsappen en hartige snacks kunnen maar beter gemeden worden. Die verslechteren de gezondheid van het gebit aanzienlijk.

 

Niet alleen de voedingskeuze heeft invloed op de snelheid waarmee tandbederf kan optreden, ook hoe vaak u per dag gaat eten speelt een belangrijke rol. Alles wat u eet komt in aanraking met aanwezige bacteriën in de mond. Deze bacteriën zetten suikers en zetmeel om in zuur, wat de tanden aantast. Meer eet- en drinkmomenten per dag betekent dat voedsel langer in de mond blijft. Hierdoor kan tandbederf sneller ontstaan.

 

Met de volgende tips houdt u uw gebit sterk en gezond:

1. Drink dagelijks voldoende water.

2. Als u ervoor kiest om vruchtsappen en andere suikerhoudende dranken te drinken, verdun dit dan met wat water.

3. Vermijd alle frisdranken, dus ook light- en zero-varianten. Ook al zitten daar geen suikers in, de zuren zijn er wel.

4. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag (tussendoortjes meegenomen).

5. Slik bij het drinken zo snel mogelijk door, zodat de kans op aantasting beperkt blijft.

6. Kies als tussendoortje voor producten met weinig suiker, zoals fruit, kaas, komkommer of suikervrije yoghurt.

7. Wacht minstens een halfuur (maar het liefst een uur) met tandenpoetsen na het eten of drinken van zure of suikerhoudende dranken.

8. Pak regelmatig eens een stuk kauwgom om meer speeksel te produceren. Speeksel heeft een neutraliserende werking.

 

Heeft u vragen over de gezondheid van bepaald voedsel (of drinken)? Stuur uw vraag in via het contactformulier. Wij helpen u graag bij het maken van gezonde keuzes.

 

Veelgestelde vragen over het eten na een tandartsbehandeling

Voor hoe lang mag ik niet eten na een wortelkanaalbehandeling?

Eten na een wortelkanaalbehandeling kunt u beter uitstellen tot minstens één à twee uren erna. De verdoving heeft tijd nodig om volledig uit te werken. Wanneer u eerder begint met eten, loopt u het risico op verbranding van uw mond zonder het direct in de gaten te hebben. Hetzelfde geldt voor het bijten op uw wang of lip. Na de verdoving ervaart u dan veel pijn.

 

Hoe lang mag ik niet eten na een verdoving bij de tandarts?

Eten na een verdoving bij de tandarts kunt u beter uitstellen totdat de verdovende middelen helemaal zijn uitgewerkt. In de tussentijd ervaart u niet of nauwelijks pijn, dus bestaat het gevaar dat u uw mond goed brandt, of flink op uw lip of wangen bijt.

 

Hoe lang mag ik niet eten na een vulling?

Eten na het vullen van een gaatje kan vrijwel direct na de behandeling. Wij verharden de vulling met een speciaal blauw licht, zodat u niet hoeft te wachten tot de vulling sterk genoeg is.

 

Wat kan ik het beste eten na het trekken van een kies?

Voor het eten na het trekken van een kies raden wij aan om een uur te wachten. Daarna mag u alles weer eten, zolang het voedsel niet te warm is. De wond moet namelijk goed kunnen genezen. U kunt de plek daarvoor het beste de eerste dag met rust laten, dus ook niet gaan schoonspoelen.

Wat kan ik het beste eten na het trekken van een verstandskies?

Na het trekken van een verstandskies krijgt u waarschijnlijk niet alles naar binnen. Wanneer u uw mond opent, lukt dit meestal niet volledig en merkt u dat de wond zich heropent. Om dit te voorkomen kunt u het beste de eerste dag vloeibaar voedsel eten, zoals yoghurt of soep.

 

Wat mag ik wel en niet eten na het tanden bleken?

Om ervoor te zorgen dat een tandenbleekbehandeling het gewenste effect oplevert, kunt u het beste tot drie uren na het bleken niets gaan eten. Beperk u in de tussentijd tot het drinken van water. Voor de rest van de dag geldt dat u eten en drinken met veel kleurstoffen beter kunt vermijden. Denk hierbij aan koffie, rode wijn, rode bieten of ketchup.

Hoe lang mag ik niet eten na een behandeling met fluoride?

Na een behandeling met fluoride wacht u even een halfuur met eten, drinken of spoelen. Die tijd is nodig om de stof op het tandglazuur te laten inwerken.

Kan ik beter voor of na het tandenpoetsen iets gaan eten?

Ons advies luidt om de keuze te maken waar ú zich het meest prettig bij voelt. Eten na het tandenpoetsen geeft als voordeel dat uw tandglazuur beter bestand houdt tegen het binnenkomende voedsel. Aan de andere kant blijven er wel voedselresten achter waar bacteriën happig op zijn. Het voedsel tast de tanden dus ook weer aan. Tandenpoetsen na het eten klinkt daarom het meest logisch, maar zorg er dan voor dat u de rest van de ochtend of avond niets meer eet of drinkt (voor optimaal effect).

 

Wat mag ik niet eten met een beugel?

Voor het eten met een beugel in de mond kunt u het beste harde voedingsmiddelen vermijden. Met een blokjes- of slotjesbeugel in loopt u of uw kind het risico dat lijm loslaat en dat de blokjes afbreken. Ons advies luidt bovendien om wat vaker snoep, chips en frisdrank te laten liggen in verband met zuurhoudende tandplak. Dit kan sneller leiden tot tandbederf.

 

Heeft u meer vragen over eten na een tandartsbezoek? Laat het ons weten!

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.