Overslaan en ga direct naar de inhoud

Fluoride

Een veilige en effectieve manier om gaatjes in tanden en kiezen tegen te gaan, is fluoride. Dit preventieve middel maakt van uw tandglazuur een sterkere beschermlaag om zo aanvallen van zuurbacteriën beter te weerstaan. De meeste tandpasta’s bevatten al een beetje fluoride om tandbederf te voorkomen en de tanden te beschermen. Ook kunt u bij de tandarts fluoride op uw tanden en kiezen laten aanbrengen. De combinatie van fluoride en fluoridetandpasta werkt bovendien meestal goed om beginnende gaatjes te herstellen.

 

Wat is fluoride?

Fluoride is een combinatie van fluor (scheikundig element) en een andere stof, zoals sodium of calcium. Een mens heeft dit niet nodig om te kunnen leven, maar voor het behoud van sterke tanden is fluoride dus wel van nut. Bij de tandarts komt fluoride voor als een soort gel. Ook bestaat er tandpasta met fluoride. En zelfs in ons drinkwater vinden we fluoride terug, zij het in minuscule hoeveelheden.

 

Halverwege de vorige eeuw werd er standaard fluoride in ons drinkwatersysteem gedoseerd. Maar sinds we weten dat een te hoge dosering fluoride schadelijk, levensgevaarlijk en dus slecht is, gebeurt dit niet meer. Als vervolg hierop is er nu tandpasta met minder- en zelfs zonder fluoride.

 

Een behandeling met fluoride bij de tandarts: fluoride happen

U beperkt het risico op gaatjes niet alleen door te poetsen met tandpasta met fluoride, maar kunt hiervoor ook bij uw tandarts terecht. Zo’n fluoride behandeling wordt vooral geadviseerd voor kinderen vanwege het hebben van een kwetsbaar melkgebit. Maar ook volwassenen kunnen een fluoride behandeling ondergaan. Hierbij krijgt u voor de duur van tien minuten een bitje in de onder- en bovenkaak zodat fluoridegel makkelijk kan worden aangebracht. U houdt tijdens de behandeling de kaken op elkaar.

Hoe lang mag ik niet eten na een fluoride behandeling?

Een fluoride behandeling heeft pas succes als het de tijd krijgt om op het tandglazuur in te werken. Wij adviseren daarom altijd om na het fluoride happen te wachten met een mondspoeling of het drinken of eten van iets. Een fluoride behandeling bij de tandarts is overigens niet schadelijk voor uw gezondheid of die van uw kind.

 

Heeft u informatie nodig over onze precieze werkwijze bij een fluoride behandeling? Of wilt u advies over de beste tandpasta met fluoride of bent u juist op zoek naar fluoride vrije tandpasta? Stuur ons uw vraag via het contactformulier of neem telefonisch contact op.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.