Overslaan en ga direct naar de inhoud

Botopbouw

Botopbouw is een behandeling voor de kaak die soms noodzakelijk is om implantaten succesvol te kunnen plaatsen. De chirurg vult tijdens deze ingreep de kaak op met meer bot, zodat de kunstwortel van een nieuwe tand of kies zich hier goed aan kan hechten. Voor één toekomstig implantaat gebruikt de arts meestal lichaamseigen bot. Worden er meerdere implantaten gezet? Dan maakt hij of zij gebruik van kunstbot. Deze behandeling vindt altijd plaats onder verdoving of volledige narcose. Bottransplantatie wordt meestal toegepast voor de bovenkaak. Hier is van nature weinig bot aanwezig.

Bijwerkingen van botopbouw in de kaak

De behandeling van bottransplantatie is dus helemaal pijnvrij, maar de periode erna is dat niet. Het is normaal dat na de ingreep (keel)pijn ervaren wordt. Bovendien kunnen er blauwe plekken en zwellingen in het gezicht ontstaan als gevolg van toegediende antibiotica via het infuus. Na drie tot vijf dagen zal de zwelling afgenomen zijn. Ook nabloeding vanuit de mond hoort bij de bijwerkingen en is niet iets om u zorgen over te maken. Om de pijn te verlichten, schrijft de kaakchirurg geschikte pijnstilling voor.

Het risico van botopbouw in de kaak

Het nadeel van een bottransplantatie is dat er achteraf ook gevaren kunnen opduiken. Zo blijft na de botopbouw van de kaak het risico bestaan dat dit alles niet goed vastgroeit. Hierdoor komt het bot mogelijk bloot te liggen. U kunt dit risico inperken door niet te roken, voorzichtig te zijn met voedsel kauwen en desinfecterend mondspoelmiddel te gebruiken. Andere risico’s houden vooral verband met de plek waar het bot vandaan is gehaald, zoals haarverlies bij bottransplantatie uit het schedeldak.

Wachttijd voor implantaten na botopbouw in de bovenkaak

Het getransporteerde bot moet eerst helemaal vastgroeien, eerder begint de arts meestal niet met het plaatsen van implantaten. Dit duurt meestal drie tot vier maanden. Heel af en toe combineert de chirurg de behandeling voor botopbouw direct met het zetten van implantaten, maar dit gebeurt alleen als dit medisch gezien mogelijk is.

Overweegt u een implantaat te laten plaatsen? En wilt u weten of bottransplantatie in uw geval nodig is? Neem dan contact met ons op en plan uw afspraak in.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.