Overslaan en ga direct naar de inhoud

Gaatjes vullen

Alles wat u eet en drinkt komt in aanraking met het gebit en tast de tanden en kiezen aan. Er vormt zich een laag tandplak, waar bacteriën uit uw mond zich in gaan schuilen. Deze micro-organismen zetten de suikers en koolhydraten uit de resten voedingsmiddelen om in zuren, waarmee zij automatisch het tandglazuur aanvreten. Dit proces wordt ook wel tandbederf genoemd en kan in het ergste geval leiden tot gaatjes in tanden en kiezen. Wanneer u één of meerdere cariës heeft, dan kunt u het beste een afspraak maken bij de tandarts.

Gaatjes vullen bij de tandarts

Voordat de tandarts begint met gaatjes opvullen is het belangrijk om eerst het aangetaste tanddeel te verwijderen. Dit gebeurt met behulp van een boor. Nadat de slechte delen zijn weggeslepen, volgt er nog een laatste gaatjescheck met een cariësdetector. Als alles verder in orde is, dan wordt het tandoppervlak gedroogd met een afzuiger en een wattenrol. Zo wordt voorkomen dat de vulling niet blijft zitten. Na het aanbrengen van een eerste hechtingslaag wordt de tand of kies opgevuld, verhard en uiteindelijk netjes afgewerkt.

Het vullen van een gaatje neemt ongeveer een kwartier tot hooguit een uur in beslag. De grootte van de vulling, de moeilijkheid van de behandeling, het betreffende aantal tanden en kiezen en de snelheid waarmee de tandarts werkt bepalen de duur van de behandeling.

Pijn na het vullen van gaatjes

Eenmaal uit de behandelkamer kan de gevulde tand of kies (opnieuw) pijn gaan doen. Wat overigens nog vaker vóórkomt is gevoeligheid bij warm of koud eten of drinken. In beide gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken. De pijn of gevoeligheid is het gevolg van boorwerk, waarbij de tandarts als het ware zelf een wond heeft gecreëerd. Het duurt één tot enkele weken voordat deze plek is genezen. Indien de pijn voor langere tijd aanhoudt, dan neemt u contact met ons op.

Hoeveel kost het vullen van gaatjes?

De kosten voor het vullen van gaatjes (2022) hangen van meerdere factoren af. Niet iedere vulbehandeling is gelijk en dat geldt ook voor de voorbereidende werkzaamheden. Het meest gebruikelijk is om voorafgaand het gebied rondom de betreffende kies of tand plaatselijk te verdoven. Daardoor kunnen het aangetaste tandbeen en het grensgebied met goed weefsel worden weggeboord, zonder dat u er iets van voelt. Voor die verdoving betaalt u maximaal €15,43 euro. Het vullen van gaatjes doet dus geen pijn.

Voor de vulling betaalt u natuurlijk meer als er ook meer te vullen valt. De prijs is dus afhankelijk van de hoeveelheid te vullen vlakken, maar ook van het materiaal van de vulling. In onze praktijk vullen wij gaatjes met composiet. Deze vloeibare stof bestaat uit een combinatie van plastic en glaspoeder en heeft als grote voordeel dat het dezelfde kleur heeft als tanden en kiezen. Houd u er wel rekening mee dat vullingen na verloop van de jaren misschien opnieuw moeten worden gevuld.

Eénvlaksvulling composiet €49,38 euro*

Tweevlaksvulling composiet €64,81 euro*

Drievlaksvulling composiet €77,15 euro*

Meervlaksvulling composiet €98,76 euro*

* De prijzen in de tabel zijn de maximumprijzen voor 2022, vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. In de kostprijs zit de verdoving niet inbegrepen, waardoor de prijs voor een behandeling in totaal hoger kan uitvallen.

Waarom u beter niet zelf gaatjes in tanden kunt vullen

Het internet kent vele aanbieders van middelen om zelf gaatjes in tanden te vullen. Wij raden u aan om hier niet mee te gaan experimenteren. Gaatjes vullen kunt u het beste door een erkende tandarts laten doen. Voor het herstel van uw tand of kies is het belangrijk om eerst het aangetaste tandbeen te laten wegboren. Gebeurt dit niet, dan gaat het proces van tandbederf onder de vulling gewoon onverminderd door.

Praatjes vullen geen gaatjes. Dus heeft u één of meerdere gaatjes in uw gebit? Maak dan vandaag nog een afspraak met onze tandheelkundige.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.