Overslaan en ga direct naar de inhoud

Tanden bleken

U hecht waarschijnlijk veel waarde aan mooie tanden. En dat is niet voor niks, want na de ogen kijken mensen meestal direct naar iemands glimlach. Onder verschillende omstandigheden kunnen tanden en kiezen verkleuren. Het gevolg is minder zelfvertrouwen, minder uitbundig lachen en vaak ook minder goede gebitsverzorging. Om daar iets tegen te doen, kunt u uw tanden professioneel laten bleken in onze praktijk in Leeuwarden.

Oorzaken van gele tanden

Aan verkleurende tanden en kiezen valt nauwelijks te ontkomen. Er zijn veel oorzaken voor een geler wordend gebit. Voor sommige geldt dat u het proces wel enigszins kunt vertragen. Zo kunt u voedingsmiddelen met veel kleurstoffen - denk aan koffie of rode wijn - het beste mijden als u wittere tanden wilt houden. Tanden en kiezen nemen deze stoffen op en zorgen voor verkleuring. Ook het tanden poetsen met bleektandpasta heeft een remmende werking op het ontstaan van verkleurde tanden. Voor veel andere oorzaken is er niks tegen te doen:

- Ouder worden maakt het gebit donkerder. Tanden en kiezen verkleuren of vergelen door een groeiende laag tandbeen door de jaren heen. Daarnaast wordt het glazuurlaag dunner, waardoor het geler geworden tandbeen - als gevolg van eten en drinken - steeds beter te zien is.

- Bij het afsterven van tandweefsel komen rode bloedcellen vrij, die voor een blauwe of geel/grijze kleur van de tand of kies zorgen. Door tandbederf of een ongeval kan het weefsel worden aangetast, maar ook na een wortelkanaalbehandeling bestaat dit risico.

- Na een ongeval kunnen tanden en kiezen beschadigen. In de herstelperiode zet een laagje tandbeen zich af aan de binnenkant van de tand of kies, waarna de kleur geel of zelfs grijs wordt.

- Van sommige medicijnen is bekend dat ze de kleur van het gebit kunnen veranderen. Een van die middelen is de antibiotica tetracycline, dat vooral het blijvende gebit van kinderen aantast.

- Stoornissen tijdens de ontwikkeling van tanden en kiezen kunnen ook zorgen voor verkleuring. Wanneer er een tand doorgroeit met weinig glazuur, dan kan vergeling al vrij snel optreden. Ook wanneer de nieuw ontstane tanden en kiezen te veel fluoride bevatten, heeft dat invloed op het gebit. De tanden en kiezen worden hierdoor kwetsbaarder, omdat glazuur zich niet goed kan vormen. Het gevolg hiervan is vergeling.

- Grijze vullingen, tandbederf, tandsteen en verkleurde randjes langs de vullingen zijn andere oorzaken van een verkleurd gebit. Voor deze gevallen van verkleuring heeft de tandarts vaak een passende oplossing. Zo is gaatjes vullen met wit composiethars geschikt om tandbederf tegen te gaan en tanden weer een witte uitstraling te geven. Bestaande vullingen die verkleurd zijn kunnen eventueel worden vervangen door nieuwe exemplaren. En ook tandsteen kan verwijderd worden.

 

Tanden bleken bij de tandarts

Hoeveel moeite u ook neemt om verkleuring te voorkomen, toch worden tanden en kiezen uiteindelijk meestal geler, donkerder of zelfs grijzer. Gelukkig kan de tandarts hier iets tegen doen. Tanden bleken is een succesvolle tandheelkundige methode om uw gebit weer een stralend witte uitstraling te geven. Het resultaat is in de meeste gevallen zeer verrassend. Wel gebeurt het soms dat vullingen niet mooi mee kleuren. U kunt er dan altijd voor kiezen om oude vullingen te laten vervangen door nieuwe.

Twee methodes voor tanden bleken

Tanden bleken bij de tandarts kan op twee manieren. Als u op eigen initiatief een afspraak plant, dan worden de tanden en kiezen aan de buitenkant gebleekt. Deze methode komt het meeste voor. Vaak na een wortelkanaalbehandeling bleekt de tandarts van binnenuit. Omdat er dan sprake is van een dode tand, kan deze inmiddels een andere kleur hebben gekregen. Ook in zo’n geval is tanden bleken een effectieve manier om het gebit er weer fris te laten uitzien. De tandarts gaat voor beide methodes anders te werk:

 

- Bij het van binnenuit bleken brengt de tandarts een middel aan in de tand zelf. Om ervoor te zorgen dat de substantie niet kan weglekken, wordt het gat gedicht met een tijdelijke vulling. Meestal ziet de betreffende tand of kies er na een paar dagen al witter uit. Voor optimaal resultaat kan de tandarts voorstellen om de behandeling meerdere keren uit te voeren. Uiteindelijk krijgt de tand of kies een definitieve vulling.

- Bij het bleken aan de buitenkant smeert de tandarts een bleekgel over de tanden en kiezen. Het tandvlees wordt hierbij beschermd door een speciaal middel en een rubberlapje. Het bleekproces kan versneld worden door het gebruik van een laserlamp. Tijdens de behandeling krijgt u een bitje in. Dit kan voor tandpijn of pijnlijk tandvlees zorgen. Om het tanden bleken zo comfortabel mogelijk te maken, kan de tandarts bepalen om het bitje korter of met meer tussenpozen te dragen.

 

Risico’s en bijwerkingen

Tanden bleken is de beste en meest succesvolle oplossing om van gele tanden af te komen, maar er kunnen wel bijwerkingen optreden. Na de behandeling is het gebit soms een stuk gevoeliger. Ook heeft tanden bleken normaliter negatieve invloed op het glazuur, waarmee het in de toekomst juist sneller kan verkleuren. In onze praktijk werken de tandartsen met een niet-schadelijke gel, waarmee het glazuur nauwelijks wordt aangetast.

 

Zelf tanden bleken is een slecht idee

Het blijft belangrijk om voor toekomstige bleekbehandelingen altijd naar de tandarts te gaan. Op het internet zijn veel middelen te krijgen om ook zelf tanden te bleken. Toch raden wij u af om hiernaar te grijpen. De werking van deze goedjes is minimaal en u heeft geen erkende tandarts die de tanden en kiezen tijdens de behandeling in de gaten houdt. Dat maakt van thuis tanden bleken een slecht idee.

Veel mensen die hun tanden en kiezen graag laten bleken, schamen zich er tegelijkertijd voor om deze wens bij de tandarts aan te geven. Om de drempel voor u te verlagen, kunt u bij ons altijd online een afspraak inplannen. En bij verdere vragen over de behandeling neemt u gerust ook schriftelijk (en anoniem) contact met ons op. Voel u op uw gemak en laat uw tanden bleken in onze praktijk in Leeuwarden.

FAQ

● Hoe vaak moet ik tanden bleken om witte tanden te houden?

Het aantal bleekbehandelingen hangt sterk af van de oorzaken van gele tanden (zie hierboven). De tanden en kiezen verkleuren in elk geval weer na een aantal jaren. Wanneer u rookt, bepaalde dranken drinkt (koffie en rode wijn bijvoorbeeld) en eten met veel kleurstoffen inneemt, dan wordt dit proces alleen maar versneld. U kunt dan weer een nieuwe afspraak plannen om tanden te bleken.

● Wat mag je eten na het tanden bleken?

Na het tanden bleken kunt u het beste de eerstvolgende 2 à 3 uren niets eten of drinken. Water vormt een uitzondering hierop. Voor de periode daarna - de rest van de dag - adviseren wij u om geen voedingsmiddelen met veel kleurstoffen in te nemen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.