Overslaan en ga direct naar de inhoud

Gaatjes

Bijna iedereen krijgt eens of meerdere keren in zijn of haar leven te maken met gaatjes in tanden en/of kiezen. Het maakt daarbij niet uit hoe jong of oud u bent, gaatjes in tanden komen bij alle leeftijden voor. Ook al is het volwassen gebit veel sterker dan het melkgebit, dan zegt dat nog niet dat het risico daarmee uit de weg is. Of u veel gaatjes in uw tanden krijgt, hangt met meerdere factoren samen. Ook zijn er verschillende manieren om ze te voorkómen. Op deze pagina geven wij u antwoord op veelgestelde vragen over gaatjes.

 

Hoe zien gaatjes in tanden eruit?

Het herkennen van gaatjes in tanden is moelijker dan u denkt. Niet ieder donker plekje, wit vlekje of kleine sleuf of groef is iets om direct mee naar de tandarts te gaan. Dit betekent hooguit dat er in de toekomst eentje aan zit te komen. Wat het bovendien nog lastiger maakt is dat beginnende gaatjes in tanden aanvankelijk geen pijn en irritatie veroorzaken. Meestal gaat er een flinke tijd overheen voor u er daadwerkelijk iets van voelt.

 

Heeft u een sterk vermoeden dat er een gaatje in uw tand zit? Of heeft u vrijwel zeker een gaatje in uw kies, omdat deze gevoelig wordt of pijn begint te doen? Wacht dan niet langer en maak snel een afspraak!

 

Hoe krijg ik gaatjes in mijn tanden?

De oorzaak van gaatjes is het plaklaagje op de tanden, beter bekend als tandplak. Telkens wanneer u eet of drinkt wordt het glazuur op uw tanden door deze laag aangetast. Het zijn de bacteriën in tandplak die de koolhydraten en suikers uit onze eerste levensbehoeften omzetten in zuren. Dit proces heet tandbederf en hier merkt u zelf normaliter niets van. Toch zult u wél zelf regelmatig moeten ingrijpen om te voorkómen dat gaatjes ontstaan en dieper doordringen in het tandbeen.

 

Hoe voorkom ik gaatjes in mijn tanden?

Door goed tandenpoetsen voorkomt u dat tandplak vrij spel krijgt. U verwijdert de meeste tandplak gemakkelijk zelf met een poetsbeurt en zorgt er meteen voor dat het proces van tandbederf wordt vertraagd. Daarnaast is het goed om al vroegtijdig bedacht te zijn op vlekken en groefjes in uw mond. Ook wat u eet of drinkt heeft invloed op de snelheid waarmee gaatjes kunnen ontstaan, net als het aantal eet- en drinkmomenten. De tandarts kan ook preventief op kwetsbare delen in uw gebit een laagje fluoride aanbrengen.

Hoe repareert de tandarts een gaatje in mijn tand of kies?

Gaatjes in tanden wegpoetsen is vrijwel onmogelijk. Alleen wanneer het een flinterdun en beginnend gaatje betreft, wil dit met fluoridetandpasta nog wel eens herstellen. In de meeste gevallen kunt u het beste meteen een afspraak bij de tandarts maken. De rottende tand of kies wordt eerst vakkundig uitgeboord, anders blijven de zuurbacteriën zelfs na de behandeling verdere schade aanrichten. Dat is precies de reden waarom zelf gaatjes vullen met goedkope middelen afgeraden wordt.

 

De tandarts repareert de tand of kies vervolgens met een witte vulling, die tegenwoordig vaak wordt gemaakt van composiethars. Dit zorgt ervoor dat de tand of kies een schone, witte uitstraling behoudt. Gaatjes in tanden genezen dus niet meer. Wat door bacteriën is aangetast, groeit helaas nooit weer aan. Daarom is het extra verstandig om goed op uw tanden en kiezen te passen en ze de juiste zorg en aandacht te geven.

Gezond eten en drinken helpt ook gaatjes in tanden tegengaan. Wilt u weten waar uw tanden en kiezen blij van worden? Bekijk dan hier onze voedingstips.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.