Overslaan en ga direct naar de inhoud

Tanden poetsen

Een goede, dagelijkse verzorging van het gebit is ontzettend belangrijk. Dat hoeft niemand u waarschijnlijk nog te vertellen. Door uw tanden en kiezen op de juiste manier te poetsen, geeft u tandplak geen kans om schade aan te richten. Van niet of slecht poetsen kunt u onder andere gaatjes, ontstoken tandvlees of zelfs een slechte adem krijgen. Daar zit u niet op te wachten. Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen over tanden poetsen, zodat u uw gebit in elk geval altijd schoon kunt houden.

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?

Wij raden aan om twee keer per dag uw tanden te poetsen. Dit heeft alles te maken met de werking van bacteriën die tandplak veroorzaken. Hoe meer tijd u ze geeft, hoe groter de kans dat ze schade in uw mond aanrichten. Tandplak ontstaat uit de combinatie van etensresten, drinken en speeksel en kan dus maar beter tijdig en grondig verwijderd worden.

 

Wanneer is het geschikte moment om tanden te poetsen?

Over de momenten van de dag waarop tandenpoetsen het meest zin heeft, verschillen mensen en zelfs tandartsen van mening. Dat het verstandig is om ’s ochtends en ’s avonds te poetsen, is geen punt van discussie. Maar wanneer precies, daar bestaat onenigheid over. Is tandenpoetsen beter voor of juist na het ontbijt? En hoe zit dat ’s avonds dan: na het eten of vlak voor het slapen gaan?

 

In tandpasta zit het bestanddeel fluoride, dat zorgt voor een sterkere beschermlaag - het zogeheten glazuur - op uw tanden en kiezen. Als we dat in het achterhoofd houden, dan is het goed om voor het ontbijt uw tanden te poetsen. Bovendien verwijdert u daarmee de aangegroeide tandplak van afgelopen nacht. Aan de andere kant tasten etens- en drankresten uw gebit ook weer aan, dus herstelt u de glazuurlaag door na ontbijt tanden te poetsen. Voor beide momenten valt dus wat te zeggen.

 

Veel mensen poetsen hun tanden vlak voor het naar bed gaan, of juist meteen na het avondeten. Behoort u tot de tweede groep? Dan adviseren wij u om de rest van de avond niet meer te eten of te drinken, of u te beperken tot een glas water. Bacteriën krijgen ’s nachts vrij spel, omdat u tijdens het slapen niet of nauwelijks speeksel aanmaakt, die de tanden beschermt. Vooral dan wilt u geen etensresten meer tussen de tanden hebben zitten.

 

⮚ Tip! Wacht minimaal een halfuur na het eten of drinken van zure of zoete dingen met het poetsen van uw tanden. Die levensmiddelen zorgen tijdelijk voor een extra kwetsbaar gebit. In het halfuur dat u wacht, neutraliseert speeksel de zuurtegraad zodat u daarna effectief kunt gaan tandenpoetsen.

 

Hoe lang zou ik mijn tanden moeten poetsen?

U heeft minstens twee minuten nodig om met uw tandenborstel langs alle hoeken van de tanden en kiezen te komen. Deze regel gaat ook op voor als u de tanden van een peuter gaat poetsen. Poetst uw kind zijn tanden zelf? Dan is het verstandig om zelf ook nog even te borstelen.

 

Hoe kan ik het beste mijn tanden poetsen?

Er is een stappenplan voor het poetsen van tanden. Daarbij is het alvast goed om te weten dat iedere tandpasta in de Nederlandse winkels aan de minimale eisen voldoet en dus gebruikt kan worden. Uw mond spoelen na het poetsen van tanden kunt u beter niet doen. Daarmee verwijdert u niet alleen tandpasta en viezigheid, maar ook een deel van het beschermende fluoride.

 

Schone tanden in drie stappen:

1. Plaats de borstelkop in een lichte hoek op het gebit, in de richting van het tandvlees.

2. Zorg ervoor dat u niet te hard op de tanden en kiezen drukt; dit kan beschadigingen veroorzaken.

3. Denk erom dat elke tand en kies wordt gepoetst en dat dat gebeurt volgens de 3 b’s: binnenkant, buitenkant, bovenkant.

 

Waarmee poets ik mijn tanden het meest effectief?

Het is bewezen dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert dan een gewone handtandenborstel. Dit heeft onder andere te maken met de snelheid en bereikbaarheid van de elektrische borstel. De borstelkop beweegt nu eenmaal veel sneller over iedere tand en komt daarnaast op plaatsen waar u handmatig niet makkelijk kunt komen. Bovendien geven elektrische types vaak aan wanneer u te veel druk zet; met een normale tandenborstel blijft dit gokwerk.

Worden mijn tanden witter van poetsen?

Dat hangt helemaal af van welk middel u gebruikt en hoe. Kokosolie is een geschikte en natuurlijke vloeistof, maar niet om tanden te poetsen. U spoelt uw mond gedurende 15 minuten met deze stof en spuugt het daarna uit. In de tussentijd trekt viezigheid in de kokosolie, waarna uw tanden er vaak zichtbaar witter uitzien. Let er wel op dat spoelen geen alternatief is voor tanden poetsen en dat het vette goedje niet zo gezond is voor uw lichaam.

 

Tandenpoetsen en daarna een spoelbeurt met zout water en citroensap wordt ook gezien als een manier om tanden te bleken. Zout verwijdert tandsteen en vlekken en het sap maakt de tanden vervolgens witter. Wij adviseren u om hier liever niet mee te gaan experimenteren, aangezien zout het tandglazuur kapotmaakt bij langer of vaker gebruik. Voor wittere tanden raden wij aan om vooral de volgende vijf tips te volgen:

 

1. Gele tanden, als gevolg van roken, worden weer witter wanneer u besluit te stoppen met roken.

2. Koffie en wijn zorgen eveneens voor gele tanden. Door erop te letten dat u niet te veel van beide vloeistoffen binnenkrijgt, houdt u uw tanden mooi wit.

3. Water drinken na iedere maaltijd helpt ook om tanden wit te krijgen en te houden.

4. De tandarts, orthodontist of mondhygiënist zorgt voor het behoud van witte tanden en een goed onderhouden gebit. Een regelmatig bezoek is daarom zeker de moeite waard.

5. U kunt uw tanden natuurlijk ook bij de tandarts laten bleken, voor direct zichtbaar resultaat.

 

Heeft u nog aanvullende vragen over het poetsen van tanden? Of wilt u een afspraak plannen voor het bleken van tanden? Neem dan contact op met onze praktijk.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.