Overslaan en ga direct naar de inhoud

Doorkomende tanden

Tussen de vier en zeven maanden na de geboorte krijgt een kind al zijn of haar eerste tandjes. Sterker nog: het komt zelfs regelmatig voor dat baby’s met één of twee tanden worden geboren. Dit zijn alleen geen echte melktanden en vaak zijn ze geel of grijs van kleur. We spreken hierbij van een klein schoonheidsfoutje van Moeder Natuur, die zichzelf gauw corrigeert doordat het tandje zal loslaten. Bij een ontsteking of hinder tijdens het geven van borstvoeding kan de tandarts het probleemtandje ook vroegtijdig verwijderen.

 

Wat merkt een baby van doorkomende tanden?

Doorkomende tanden zorgen vooral voor last wanneer het om de allereerste tand en kies gaat. Gemiddeld laat de eerste tand zich na 6 maanden al zien. Het duurt hierna nog ongeveer 2,5 jaar voordat het melkgebit compleet is. Bij het doorkomen van de eerste tand ervaart een baby meestal veel pijn, vooral omdat hij of zij dit niet gewend is. Als het goed is, wordt dit na verloop van tijd dus minder hevig.

 

De eerste doorkomende tanden zijn meestal de middelste twee snijtanden in de onderkaak. Zodra deze verschijnen, is het verstandig om direct te beginnen met poetsen. Daarna vullen de kaken zich in rap tempo en volgens een vast schema op:

 

 

Wat merk ik van doorkomende tanden bij mijn kind?

U heeft vaak snel genoeg in de gaten wanneer de eerste tandjes van uw kind doorkomen. Hoewel hij of zij nog niet kan praten, maakt een baby dit op hele andere manieren kenbaar. Met subtiele bewegingen van de handen bijvoorbeeld, zoals het trekken aan oren of het wrijven over de wangen. Een stuk duidelijker is de drang om op alle dingen, die je kleine in de handen krijgt, te kauwen en te bijten.

Wilt u weten of uw baby last heeft van doorkomende tanden? Let dan ook eens op de volgende (mogelijke) tekenen:

- Uw kind begint meer en vaker te kwijlen bij doorkomende tanden.

- Geen of minder behoefte hebben om aan de fles of borst te zuigen, dus slechter drinken.

- Doorkomende tanden kunnen koorts veroorzaken als gevolg van een kleine ontsteking in de mond.

- Onrustige nachten en slapeloosheid zijn ook mogelijke voortekenen van doorkomende tanden.

- Bij het zien en voelen van het tandvlees in de mond van uw baby heeft u ook meteen in de gaten of er tanden doorkomen.

- Baby’s die last hebben van doorkomende tanden zijn geneigd om meer te hangen en te huilen.

 

Wat kan ik doen bij koorts en andere klachten vanwege doorkomende tanden?

Wanneer uw vermoeden juist blijkt te zijn, kunt u meerdere dingen doen om de pijn van uw kind te verlichten. Zo bestaat er speciale zalf voor doorkomende tanden. Dit suikervrije geneesmiddel heet Dentinox en is bij uw drogist of apotheker te verkrijgen. Doe 2 tot 3 druppels op een wattenstaafje en breng het aan op de gevoelige plek in de mond. Gebruikmaken van zalf is niet het enige wat ouders kunnen doen bij doorkomende tanden. Met de volgende tips maakt u de stekende pijn ook een stuk draaglijker voor uw kind:

 

- Wrijf zachtjes met uw vingers over het tandvlees om irritatie te verminderen.

- Zorg ervoor dat uw kind iets heeft om op te kauwen, zoals een gekoelde bijtring. Dit verzacht de pijn eveneens.

- Het geven van gekoeld drinken heeft ook een verlichtende werking.

- Laat hem/haar duimzuigen of stop een speen in zijn/haar mond.

- Overweeg een zetpil bij enorme pijn.

- Geef aandacht en troost uw kind op z’n tijd. Onbewust wordt de pijn dan ook een stuk draaglijker.

 

Als de eerste tand of kies helemaal is doorgekomen, dan is het meestal gedaan met de pijn. De tanden en kiezen die volgen geven, als het goed is, lang niet zo veel pijn. Pas op latere leeftijd - wanneer uw kind gaat tanden wisselen - kan de kaak weer gevoelig worden vanwege doorkomende tanden.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.