Overslaan en ga direct naar de inhoud

Kronen, inlays en bruggen

Sommige tanden en/of kiezen in uw gebit kunnen met de jaren gaan verzwakken. Misschien is er zelfs al eentje deels afgebrokkeld of, erger, uitgevallen. Om de toestand van uw gebit te verbeteren kan de tandarts nu drie dingen voor u doen: een inlay, kroon of brug plaatsen. Afhankelijk van de situatie in uw mond stelt hij of zij de beoogde oplossing altijd eerst aan u voor.

Inlays

Een inlay is vergelijkbaar met het vullen van een gaatje, hoewel dit niet helemaal hetzelfde is. De meeste gaatjes kunnen makkelijk tijdens een behandeling worden gevuld. Wanneer een deel van uw tand of kies is afgebroken, ligt dit iets ingewikkelder. Vaak mist er dan zo veel dat de structuur ontbreekt. In zo’n geval kan de tandarts voorstellen om een inlay te plaatsen. Het gaat hierbij om een ingelegde vulling, die tijdens de behandeling op maat wordt gemaakt dankzij moderne apparatuur.

Kronen

Een flink gehavende tand of kies kan ook beschermd worden met een kroon. Dit is een soort metalen of porseleinen overkapping die het beschadigde oppervlak afdekt. Naast het versterken van een tand of kies wordt een kroon ook geplaatst met de reden dat het gebit er weer mooier uitziet. Kronen hoeven niet volledig te overkappen. Soms kiezen mensen ervoor om alleen het kauwvlak te laten bedekken.

Bruggen

Mist u meerdere tanden? Of heeft u een rij met zowel beschadigde als ontbrekende kiezen? In deze en vergelijkbare situaties kan de tandarts overwegen om een brug op uw gebit te plaatsen. Een brug is een aaneenschakeling van meerdere kronen, waarmee beschadigde en ontbrekende tanden of kiezen in één keer worden afgedekt. De voordelen zijn een mooie, natuurlijke uitstraling van het gebit en het zorgt ervoor dat u beter kunt kauwen.

Hoe wordt een tandopvulling of -overkapping gemaakt en geplaatst?

Onze praktijk beschikt over de modernste Cerec cad-cam apparatuur, waarmee het maken en plaatsen van een kroon, inlay of brug vaak dezelfde dag nog kan gebeuren. De tandarts maakt hiervoor een video-opname met een kleine mondcamera. Op de computer verschijnt vervolgens een 3D-beeld van uw gebit, waarna de opvulling of overkapping wordt ontworpen. Uit een porseleinen blokje wordt de juiste vorm geslepen en na een aantal keren passen en bijwerken, kan de nieuwe brug, inlay of kroon worden geplaatst en gepolijst.

voordelen van Cerec:

- Inlays, kronen en bruggen passen altijd en zitten perfect.

- Dezelfde dag nog een nieuwe opvulling of overkapping van (een deel van) uw gebit.

- De kleur sluit altijd aan bij de rest van uw gebit.

- Geen napijn of andere bijwerkingen.

- Een lange houdbaarheid vanwege het gebruik van keramisch materiaal.

- Geen tand- of kiesafdrukken meer nodig.

Wat kost een brug, een kroon of een inlay?

Het laten maken en plaatsen van een brug is meestal voordeliger dan kiezen voor losse implantaten. Zo bedragen de kosten voor een 3-delige brug in 2022 iets meer dan €1.500 euro. Een 5-delige brug zit gemiddeld rond de €2.750 euro. Voor een inlay of een kroon bent u minder dan €400 euro kwijt (2022). Inlays, kronen en bruggen worden overigens alle drie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het mogelijk om met een aanvullende zorgverzekering een gedeelte van de kosten terug te krijgen.

Wilt u weten welke oplossing passend is voor uw gebit? Of bent u benieuwd naar de exacte kosten van een inlay, kroon of brug? Neem dan contact op met onze praktijk of vraag vrijblijvend naar de kosten.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.