Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als gevolg van een ontsteking in het niet-zichtbare deel van een tand of kies. Wat u met het blote oog ziet is de kroon. Onder de tandvleeshuid bevindt zich de wortel. Door de kroon en wortel heen loopt een holte met zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Deze tandholte noemen we het wortelkanaal. De inhoud hiervan kan door tandbederf, een lekkende vulling of door een val ontstoken raken. Om erger te voorkomen, raden wij u aan zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de tandarts.

 

De behandeling van het wortelkanaal bij de tandarts

Een ontsteking in het wortelkanaal is meestal erg pijnlijk en gaat niet vanzelf over. Sterker nog: hoe langer u wacht, hoe meer schade de infectie aanricht. Op korte termijn komt er zelfs een punt dat ook het omliggende kaakbot ontstoken raakt. Niets doen levert direct gevaar op voor het gebit, dus laat u het kanaal door de tandarts schoonmaken en tijdelijk opvullen met geneesmiddel en een tijdelijke vulling. Omdat de wortelkanaalbehandeling een nauwkeurige en ingewikkelde ingreep is, maakt de tandarts tussentijds röntgenfoto’s ter controle.

 

Minstens twee weken na de eerste ingreep komt u langs om de behandeling af te maken. De tandarts wil er natuurlijk zeker van zijn dat uw tand of kies zich weer volledig gaat herstellen. Als het goed is, merkt u na de eerste behandeling al verbetering. De pijn is dan afgenomen. Tijdens de tweede behandeling zal de tandarts de aanwezige kanalen definitief opvullen en afsluiten met een vulling. Hierbij wordt ook een röntgenfoto gemaakt om te controleren of het kaakbot goed hersteld is.

 

Risico’s en bijwerkingen van een wortelkanaalbehandeling

Tijdens en na een wortelkanaalbehandeling, die overigens nooit zonder verdoving plaatsvindt, zijn er wel mogelijke risico’s en bijwerkingen. Hoewel de kansen hierop bijna nihil zijn, is het goed om te benoemen dat dit wel kan gebeuren. Onze tandartsen doen er alles aan om zo veilig en professioneel te werk te gaan.

 

- De kans bestaat dat het gebruikte instrument tijdens de behandeling afbreekt. De arts probeert er natuurlijk wel alles aan te doen om dit te voorkomen.

- Er kunnen extra openingen in de kaak ontstaan, omdat er in nauwe en moeilijk te bereiken ruimtes wordt gewerkt.

- Een enkele keer komt het voor dat het kanaal niet kan worden gevonden.

- Vullingen, kronen en/of bruggen raken soms beschadigd door een wortelkanaalbehandeling. De tandarts probeert dit risico natuurlijk zo veel mogelijk in te perken, maar soms is dit nodig om een kanaal goed te kunnen bereiken.

- Tandbreuk kan voorkomen na een wortelkanaalbehandeling. De tand of kies is soms dusdanig verzwakt dat de kans hierop aanwezig is.

- Napijn van een wortelkanaalbehandeling vanwege het uitwerken van de verdoving. Deze pijn houdt meestal 2 tot maximaal 3 dagen aan en zakt geleidelijk weg.

 

Wortelpuntontsteking na een wortelkanaalbehandeling

Tandartsen slagen er tegenwoordig steeds vaker in om wortelkanaalbehandelingen met succes uit te voeren. Dat hebben zij vooral te danken aan vooruitgang in de tandheelkundige zorg. Moderne instrumenten maken het inmiddels mogelijk om het kanaal opnieuw te behandelen indien de ontsteking niet volledig is genezen. Juist vanwege de moeilijkheid van de ingreep - de holte is lastig bereikbaar en vaak krom en nauw - komt het wel eens voor dat na een wortelkanaalbehandeling een wortelpuntontsteking ontstaat.

 

Bij een wortelpuntontsteking heeft de tandarts de infectie niet helemaal weten te bestrijden. Tijdens het schoonmaken van de holte is het diepe uiteinde, de wortelpunt, net niet bereikt. Daardoor blijft de ontsteking bestaan en moet er een vervolgbehandeling komen.

 

Voor de behandeling van een wortelpuntontsteking krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de tandheelkundige chirurg een sneetje in het tandvlees en wordt het tandvlees aan de kant geschoven. Daarna wordt wat ruimte geboord in het kaakbot, zodat de weg naar de ontsteking vrijkomt. Het ontstoken weefsel wordt verwijderd en de wortelpunt wordt korter gemaakt. Na het vullen van de punt en het dichten van de wond (met oplosbare hechtingen) wordt ter controle nog een röntgenfoto gemaakt.

 

Heeft u nog vragen over de werkwijze van een wortelkanaalbehandeling? Of wilt u snel geholpen worden aan een ontsteking? Neem dan telefonisch contact met ons op via 058 - 213 3357. Wij geven u de antwoorden en regelen dat u snel aan de beurt bent.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.